Obce vstúpia do projektu PSK na zhodnocovanie bioodpadu

23.05.2008 Sabinov

Lipany 23. mája (TASR) – Valné zhromaždenie Združenia obcí Hornej Torysy (ZOHT) dnes v Lipanoch schválilo vstup 25 obcí do spoločného projektu na výstavbu regionálneho centra zhodnotenia biologicky rozložiteľných odpadov (BRO).
\"Na základe našej i európskej legislatívy sú obce povinné do 1. januára 2010 zaviesť separovaný zber papiera, plastov, skla, kovov a bioodpadu. Najväčším problémom v tejto oblasti sa však javí nakladanie s biologicky rozložiteľným odpadom zo záhrad, parkov a ďalšej zelene, ktorý sme povinní od roku 2006 nielen zneškodňovať, ale i zhodnocovať. To si vyžaduje pomerne rozsiahle investície do technológií, ktoré by sme len veľmi ťažko finančne zvládali, \" uviedol dnes pre TASR predseda združenia a primátor mesta Lipany Eduard Vokáľ.
ZOHT dnes takmer jednomyseľne rozhodlo o tom, že využije ponúkanú spoluprácu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý sa uchádza o finančné zdroje v rámci výzvy Regionálneho operačného programu - životné prostredie. Vyšší územný celok plánuje finančne podporiť vybudovanie regionálnych centier zhodnocovania BRO v trinástich okresoch kraja a samostatne aj v regióne hornej Torysy, v ktorom žije viac ako 25.000 obyvateľov.
Technologické riešenie jedného takéhoto projektu si vyžiada investíciu vo výške približne 50 miliónov korún (1,61 milióna eur). Zo štrukturálnych fondov by na každý projekt mali získať až 95 percent finančných prostriedkov, zvyšných 5 percent by zafinancoval PSK ako implementátor projektu.
Ako pre TASR uviedol projektový manažér odpadového hospodárstva Roman Malček, \"ponúkaná technológia umožní likvidáciu, ale predovšetkým zhodnotenie 1500 až 2000 ton BRO ročne. Ide o kombináciu kompostárne a technológie výroby alternatívneho paliva, ktoré sa spaľuje v kotloch na biomasu. Prevádzkovateľ spomínaného centra zhodnocovania BRO získava teda aj možnosť obchodovania s týmto palivom\".
PSK bude prevádzkovať regionálne centrá minimálne 5 rokov. Táto skutočnosť vyplýva z podmienok pre poskytnutie nenávratnej dotácie zo štrukturálnych fondov. Po uplynutí tohto obdobia odpredá technológiu jednotlivým obciam alebo združeniam a to vo výške spoluúčasti na financovaní projektu. V tomto prípade pôjde teda o čiastku približne 2,5 milióna korún (80.262 eur).
 

Vyberte región